1 October 2015

Aanpassing rijpadvergoeding nodig voor start GEN-netwerk Antwerpen

 

NMBS (c) Belga

De regering engageert zich om, volgens het regeerakkoord, verschillende voorstadsnetten uit te bouwen in Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi. Het eerste voorstadsnetwerk dat momenteel bekeken wordt, is Antwerpen. Samen met Brussel is Antwerpen een van de Europese steden met het meeste fileleed. Een voorstadsnetwerk van openbaar vervoer zou dus een welkome oplossing voor het fileprobleem. 

Dat er snel een Antwerps GEN-netwerk zal komen, blijkt toch voorbarig te zijn. NMBS zou eind 2016 starten met het project, maar een officiële bevestiging is er nog niet. Allereerst dienen er namelijk financiële aspecten geregeld te worden. De rijpadvergoeding vormt hier een grote struikelblok. De NMBS betaalt namelijk een infrastructuurvergoeding aan Infrabel om treinen te laten rijden. Extra treinen betekenen dus ook extra kosten en dat is budgettair niet haalbaar voor het spoorbedrijf. NMBS wil dan ook enkel betalen voor extra kosten aan energie en personeel om meer treinen te laten rijden in de regio Antwerpen. Infrabel zou hierdoor echter heel wat dubbele inkomsten mislopen, aangezien de rijvergoeding zo’n 63 procent van de totale kostprijs van een enkele treinrit bedraagt. Volgens mij ligt hier de sleutel. Voor deze plannen, zoals die werden voorgesteld, moeten er niet zoveel investeringen gebeuren. Er moet voldoende rollend materieel zijn en er moet voldoende personeel zijn, maar de lijnen liggen er. Het is de bedoeling om meer treinen op die lijnen te kunnen laten rijden en daar komt vooral de rijpadvergoeding bij kijken.

De infrastructuurvergoeding zou eigenlijk niet mogen stijgen, ongeacht het feit dat er nu één trein of vijf treinen per uur rijden. Die vergoeding zou hetzelfde moeten zijn. Op die manier kan de NMBS  extra treinen inleggen en het treinaanbod verbeteren zonder zich zorgen te maken over extra financiële kosten.

Foto (C) Belga Image
Categorie: 
Tags: 
 

Twitter

Privacyverklaring

De privacy van onze nieuwsbriefcontacten is belangrijk voor ons. Daarom hebben wij een privacyverklaring opgesteld.