18 mei 2015

Docstop tegen identiteitsfraude niet voor iedereen toegankelijk

 

Pas (c) Belga

Identiteitsfraude is een misdrijf die steeds vaker voorkomt. Ben je jouw identiteitskaart kwijt of is deze gestolen? Dan kan je je kaart laten blokkeren via Docstop. Deze dienst is echter enkel telefonisch te bereiken. Voor de 400.000 doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis is dit problematisch.

Na het vaststellen van je identiteit, worden je identiteitsdocumenten in slechts enkele minuten geblokkeerd op de site www.checkdoc.be. Deze website wordt door banken en andere instanties gebruikt om na te gaan of een identiteitsdocument bekend staat als gestolen of verloren. Zo voorkom je frauduleus gebruik en eventuele financiële gevolgen. Met een identiteitskaart kan men namelijk een bankrekening openen op naam van iemand anders voor frauduleuze transacties door een kopie op te sturen naar de bank. Ook het gebruik van gestolen identiteitskaarten door terreurorganisatie IS blijkt realiteit. Je verloren of gesloten identiteitskaart laten blokkeren, kan dus heel wat onheil besparen. Naast het gratis telefoonnummer van Docstop (binnen- en buitenland), kan je ook aangifte doen bij het gemeentebestuur en bij de politie.

Wij vragen dat Docstop toegankelijk is voor iedereen in de samenleving. Een interactieve internetpagina kan een oplossing bieden voor de 400.000 doven, slechthorenden en spraakgestoorden. Cardstop, het privaat meldpunt voor verloren of gestolen bankkaarten, toont alvast de goede weg en is wel toegankelijk.

Telefonisch contact laat toe om de spontaniteit van de antwoorden te verifiëren en is te verkiezen. Maar voor doven en spraakgestoorden is een alternatieve oplossing nodig. De minister gaf dan ook aan dat mijn vraag onderzocht zal worden. De overheid heeft een voorbeeldfunctie op vlak van toegankelijkheid van haar dienstverlening.

Eerder pleitten wij al voor het toegankelijk maken van de nooddiensten via sms. Het wetsvoorstel om dit mogelijk te maken dat we hierover in 2011 indienden en door het parlement werd goedgekeurd, werd pas begin dit jaar operationeel. Deze procedure bevindt zich momenteel in de testfase.

Lees hier het artikel in de Metro van 8 juni 2015 en hier het artikel in de Zondag van 7 juni 2015.

Foto (C) Belga


Categorie: 
 

Twitter

Privacyverklaring

De privacy van onze nieuwsbriefcontacten is belangrijk voor ons. Daarom hebben wij een privacyverklaring opgesteld.