2 februari 2018

Geen strengere regels voor tractors die carnavalswagens trekken

 

Carnaval (c) Belga Image

De afgelopen week was er heel wat ongerustheid rond de regelgeving op praalwagens. Door een strengere interpretatie van die regelgeving zouden veel carnavalsgroepen zonder chauffeur of tractor vallen. Wij kaartten deze situatie aan bij minister Bellot. Volgens de minister is deze interpretatie te vergaand en mogen landbouwvoertuigen voor carnaval wél wagens voorttrekken zonder extra keuring en een rijbewijs C of CE.

De uitspraak van de minister zorgt voor een opluchting in heel wat carnavalsgemeenten. Landbouwers die jaarlijks de praalwagens in de carnavalsstoet voorttrekken, kunnen dit nu met een gerust hart verder doen. De wetgeving is als volgt: voor een boer die enkel landbouwactiviteiten uitvoert, is een rijbewijs G voldoende. Hij hoeft ook niet jaarlijks met zijn tractor naar de keuring. Wil hij/zij naast landbouwactiviteiten met een landbouwvoertuig rijden, is een rijbewijs C of GE vereist. Het KB van 27 januari 2008 voorziet een uitzondering voor praalwagens op dit principe. Nochtans besloot de politie dit strikt te interpreteren waardoor heel wat verenigingen plots zonder chauffeur of tractor zouden vallen.

Minister Bellot schept nu duidelijkheid. Volgens de minister is de redenering van de politie te verregaand en strookt ze niet met de bedoeling van de reglementering betreffende de praalwagens om juist een uitzondering te kunnen maken. Het rijbewijs G volstaat dus voor de combinatie aanhangwagen en tractor die alleen gebruikt kan worden voor folkloristische manifestaties. Dit geldt wel alleen tijdens het carnaval, op de weg van en naar het carnaval, om proefritten uit te voeren, waarbij de tractor niet sneller dan 25 km/u mag rijden én indien er een toelating is van de gemeente. Wij zijn blij dat er, op minder dan een maand voor de stoeten, eindelijk duidelijkheid wordt geschept. Verder moeten deze wagens logischerwijze dus nog wel bepaalde regels volgen, maar worden er geen extra zaken opgelegd bij de boeren die de lokale verenigingen wil steunen.

Bekijk hier het filmfragment in het VTM-Nieuws van donderdag 1 februari 2018.  Lees hier het artikel in het Belang van Limburg van vrijdag 2 februari 2018. 

Foto (c) Belga Image

Categorie: 
 

Twitter

Privacyverklaring

De privacy van onze nieuwsbriefcontacten is belangrijk voor ons. Daarom hebben wij een privacyverklaring opgesteld.