23 februari 2017

Geen verplichting fietshelm

 

Uit een enquête van het BIVV blijkt dat 60 procent van de Belgen (en 50 procent van de Vlamingen) gewonnen is voor een fietshelmverplichting voor kinderen jonger dan 14 jaar. Nochtans is de Fietserbond geen voorstander van een helmplicht. Ook wij vinden een verplichting te vergaand en zetten liever in op het stimuleren van fietsers om een helm te dragen. 

Als je zo een beperkte maatregel voorstelt voor een beperkte groep, dan zul je in een enquête altijd snel een meerderheid voor die maatregel vinden. En zelfs al gaan we ervan uit dat een helm dragen een goede zaak is, toch zijn wij niet gewonnen voor een verplichting. Die kan namelijk een averechts effect hebben. Zo is in Nieuw-Zeeland en Australië al gebleken dat het invoeren van de helmplicht ertoe geleid heeft dat het fietsgebruik met 30 procent is gedaald, en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.

Wij geloven eerder in campagnes die de fietsers stimuleren om de helm te dragen. Verder kunnen nieuwe 'hippe' modellen van helmen er ook voor zorgen dat de helm meer 'in de mode' komt. Net zoals bij de fluo hesjes. Die werden eerst ook gemeden door de jongeren, terwijl je ze er nu meer en meer mee ziet rondrijden.

Lees hier het artikel van woensdag 22 februari 2017 op de website van De Morgen.

Categorie: 
 

Twitter

Privacyverklaring

De privacy van onze nieuwsbriefcontacten is belangrijk voor ons. Daarom hebben wij een privacyverklaring opgesteld.