18 januari 2017

Geen verzekering verplicht voor elektrische fietsen met garageknopje

 

Elektrische fiets (c) Belga

Eigenaars van elektrische fietsen, ook al hebben deze een zogenaamd "garageknopje", zijn niet verplicht een verzekering aan te gaan. Dat antwoordde minister Kris Peeters in de Kamercommissie Bedrijfsleven op onze vraag.

Sinds oktober is er een duidelijk wettelijk kader voor deze fietsen, maar op vlak van verzekering heerste er nog wat onduidelijkheid. Zo ontstond er bijvoorbeeld onenigheid met betrekking tot het 'autonoom rijden' en het 'garageknopje' waarvoor elektrische fietsen eventueel verzekerd zouden moeten worden. Met het 'garageknopje' kunnen elektrische fietsen autonoom rijden tot ongeveer 6 km/u, wat moet helpen om de relatief zware fiets aan de hand te kunnen voortbewegen en deze via een trapgoot omhoog te kunnen duwen. Hoewel het niet om een effectieve vorm van 'autonoom rijden' gaat, maar eerder om een ondersteuning, interpreteert men dit in de verzekeringswereld wel zo. Hierdoor zou een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) volgens bepaalde verzekeringsmakelaars verplicht zijn.

Minister Peeters schept nu duidelijkheid: elektrische fietsen - ook al hebben ze een garageknopje - fietsen blijven en eigenaars hoeven dus geen verplichte verzekering aan te gaan. Wij zijn tevreden met deze verduidelijking. Hoe meer fietsen, hoe beter. We zorgen dan ook best voor zo weinig mogelijk hinderpalen. 

Lees hier het artikel in de Standaard van 18 januari 2017 en hier het artikel op de website van de Metro.

Foto (c) Belga

Categorie: 
 

Twitter

Privacyverklaring

De privacy van onze nieuwsbriefcontacten is belangrijk voor ons. Daarom hebben wij een privacyverklaring opgesteld.