12 april 2017

Gemachtigd opzichters krijgen nieuw statuut

 

Gemachtigd opzichter (lokalepolitie.be)

Eind februari 2017 gebeurde in Brugge een tragisch ongeval aan een schoolpoort. Dat er geen gemachtigd opzichter aan het zebrapad stond, leverde heel wat ongeloof op. De reden die de school aanhaalde, was dat gemachtigde opzichters enkel kinderen mogen begeleiden, en geen volwassenen. Toch mogen gemachtigd opzichters ook toevallige personen, zoals ouders, helpen oversteken. Wij stelden daarover een parlementaire vraag aan minister Bellot en hij bevestigde dit.

De regels rond gemachtigd opzichters werden opgesteld in 1999. De verkeerssituatie aan scholen is inmiddels op veel plaatsen sterk veranderd. Als je de regels zeer strikt zou toepassen, dan mogen gemachtigd opzichters enkel groepen, zoals bijvoorbeeld een groep schoolkinderen, helpen oversteken. Wanneer hier dan enkele ouders mee willen oversteken, mag een gemachtigd opzichter dit eigenlijk niet toelaten. Een absurde situatie die aangeeft dat een update van de regels nodig is. 

In het huidig verkeersreglement spreekt men van gemachtigd opzichters, wegkapiteins, gemachtigd signaalgevers, verkeerscoördinators,… Elk met hun eigen regels om groepen wandelaars of fietsers te begeleiden of het verkeer te regelen. Die wildgroei aan statuten moeten we eens naast elkaar leggen om tot duidelijkere en eenvoudigere regels te komen die de veiligheid van de groepen in ons verkeer garandeert. Minister Bellot werkt momenteel aan een modernisering van het verkeersreglement en zal, op onze vraag, het statuut evalueren. Uiteindelijk draait het om vrijwilligers die mensen willen helpen veilig de straat over te steken. Ingewikkelde regels mogen dit niet verhinderen.

Lees hier het artikel in De Morgen van woensdag 12 april 2017. 

Foto (c) lokalepolitie.be

Categorie: 
 

Twitter

Privacyverklaring

De privacy van onze nieuwsbriefcontacten is belangrijk voor ons. Daarom hebben wij een privacyverklaring opgesteld.