23 januari 2017

Hoorzitting rond wetsvoorstel vlottere inbeslagname

 

Auto’s van bestuurders die zware verkeersmisdrijven plegen, zoals keer op keer een rijverbod negeren, worden vandaag de dag bijna nooit in beslag genomen of verbeurd verklaard. Toch is het in sommige extreme gevallen nodig om verkeersovertreders te treffen in hun mobiliteit: als ze geen rekening houden met een rijverbod, dan maar zorgen dat ze geen wagen meer hebben om mee te rijden. 

Volgens de huidige wetgeving moet de bestuurder eigenaar zijn van het voertuig dat tijdelijk of voorgoed in beslag genomen wordt. Sommige probleembestuurders ontspringen daardoor de dans. Denk maar aan personen met een bedrijfsauto of iemand die rondrijdt met een wagen op naam van een familielid. Om dit aan te pakken, hebben wij een wetsvoorstel ingediend die deze eigendomsvereiste afschaft. Als het bijvoorbeeld om een bedrijfswagen gaat, kan deze voortaan ook in beslag worden genomen of verbeurd worden verklaard, tenminste als de rechter dat een gepaste straf vindt.

De behandeling van het wetsvoorstel in het parlement werd uitgesteld. Er wordt eerst een hoorzitting georganiseerd waarbij verschillende betrokkenen, zoals de leasingsector en politierechters, aan bod zullen komen.

Lees hier het artikel in de Standaard van maandag 23 januari 2017. Lees hier de artikels van dinsdag 24 januari 2017 in De Morgen, Het Laatste Nieuws, MetroLa Libre Belgique, La Dernière Heure en in Grenz Echo

Categorie: 
 

Twitter

Volg mijn foto's