11 december 2015

Niet staken, maar onderhandelingen op juiste spoor krijgen

 

Staking (c) Belga

Deze week geraakte bekend dat het sociaal overleg bij de NMBS opnieuw is afgesprongen. Een nieuwe stakingsaanzegging is ingediend. 5 dagen deze keer, in januari, niet om druk te zetten op de onderhandelingen, want tegen 1 januari moet de nieuwe regeling al van kracht zijn. 850.000 reizigers die moeten op het perron afwachten of ze al dan niet op het werk of op school geraken zoals ze dat normaal doen.

We hadden van de bonden een constructievere houding verwacht. Ze schieten hiermee in hun eigen voet en ik zou het zelfs dom durven noemen. We verwachten van hen dat ze aan de toekomst van hun eigen métier denken. De laatste jaren is al veel gebeurd om de NMBS de 21ste eeuw in te loodsen. Er zijn al veel maatregelen genomen, maar in een wereld in verandering is er meer nodig. De productiviteit zal de komende jaren nog moeten stijgen. Dat kan, daar zijn ook de ceo’s van NMBS en Infrabel van overtuigd. Een productiviteitsstijging compenseren met extra stakingen? Zo komen we niet echt vooruit. 

De reizigers zijn stakingen méér dan beu. Staken lost niets op, zonder constructieve houding zullen verschillende maatregelen zonder akkoord doorgedrukt worden. We vragen dan ook aan de bonden om de stakingsaanzegging in te trekken. Een gouden kans om aan de reizigers en aan de belastingbetaler te laten zien dat ze de reiziger centraal zetten. 

Iedereen moet een tandje bijsteken bij de onderhandelingen. In de plaats van naast de tafel hard te roepen, moet op de tafel goed onderhandeld worden. Het voorgestelde akkoord was een degelijk voorstel. Wanneer vakbonden dit verwerpen, moeten zij met een degelijk tegenvoorstel komen. Van een dictaat van de straat kan geen sprake zijn. Maar wij voegen eraan toe dat er ook geen sprake kan zijn van een dictaat van de politiek zonder sociaal draagvlak. Het belang van de reiziger staat voor CD&V centraal, niet het belang van politieke partijen.

Herbekijk hier mijn tussenkomst in de plenaire vergadering van donderdag 10 december en hier het fragment in het VRT Nieuws. Lees hier ook het artikel in de Gazet van Antwerpen, de Tijd en Het Laatste Nieuws van vrijdag 11 december 2015. 
 
Foto (C) Belga Image
Categorie: 
 

Twitter

Privacyverklaring

De privacy van onze nieuwsbriefcontacten is belangrijk voor ons. Daarom hebben wij een privacyverklaring opgesteld.